SARMALUTE
Aceasta reteta este traditionala in Roamnia, in fiecare an de Craciun toti romanii se ospateaza cu aceste minunate si divine sarmalute.
Sunt foarte simplu de preparat.
Ingrediente:
- varza murata sau dulce
- 1 kg carne de porc
- 4 cepe albe (nu foarte mari)
- o cana sau doua de orez
- sare, piper
- 100 gr bulion
Mod de preparare:
Pregatirea frunzelor de varza. Daca
ati optat pt varza dulce, aceasta se va oparii in apa clocotita si se va
desface frunza cu frunza. Atentie!!!Totul este extrem de fierbinte,
insa cu rabdare se desface usor si fara accidente:))
Dupa ce frunzele au fost oparite, se vor taia de cotor, iar dimensiunea perfecta este cat palma.
Pt a le acri putin se va folosii suc proaspat de lamaie, acesta se adauga in amestecul de rosii in bulion.
In cazul in care folositi varza
murata, lucrurile sunt mai simple. Frunzele se vor taia de cotor si
dimensiunea lor ideala este cat palma.
Acum compozitia:
Ceapa se toaca destul de marunt si se
pune la calit in ulei timp de 30 minute. Focul trebuie sa fie moderat,
altfel sunt sanse ca ceapa sa se prinda si sa capete gust de afumat. Dupa ce a capatat o culoare galbuie si este calita bine se pune orezul
si 1 cana apa. Focul s-a oprit, mestecam bine. Adaugam sare piper,
cimbru apoi o turnam peste carnea tocata. Framantam bine amestecul si
mai adugam 2 cani de apa. Compozitia trebuie sa aiba o consistenta
destul de moale, insa nu foarte apoasa.Impachetarea se face rapid si usor.
Se aseaza in straturi, dar nu inainte de a pune un rand de varza tocata
sau frunze de varza la baza vasului in care le vom fierbe.Peste fiecare rand de sarmale se toarna compozitia de rosii si punem de asemenea cimbru uscat si cate 2 foi de dafin.
La final toate sarmalele for fii acoperite cu frunze de varza si se toarna restul de rosii. Se fierb la foc moderat 1 ora, apoi se pun la cuptor foc mediu, 3 ore.
COMPOZITIA
Se servesc cu mamaliguta si smantana!